The Voice of O365 is een unieke cloud service die Microsoft 365 | Office 365 Business Premium, E3 en E5 plan gebruikers en haar organisaties de mogelijkheid biedt om Skype for Business Online (voorheen Lync 2010/13) te gebruiken als volwaardige telefooncentrale in de ‘cloud’.

The Voice of O365 voegt PSTN-toegang toe aan Microsoft 365 | Office 365 waardoor u met uw bestaande Skype for Business of Teams licentie (onderdeel van Microsoft 365 | Office 365) kunt telefoneren zoals u dat met uw huidige telefooncentrale of hosted voice | telefoniedienst gewend bent. Door het toevoegen van the Voice of O365 licentie beschikt u over fundamentele gesprekscontrole-taken, zoals: het plaatsen en ontvangen van telefoonoproepen, het intern of extern doorverbinden van gesprekken (met of zonder aankondiging), het gesprek in de wacht zetten, etc.. Uw bedrijfstelefooncentrale (IP-PBX |hosted telefooncentrale) wordt overbodig.