5G, de opvolger van onze huidige 3G- en 4G-netwerken, is volop in ontwikkeling en biedt veel nieuwe toepassingen. Het duurt nog wel enkele jaren voordat we de nieuwe mobiele technologie in ons dagelijks leven terugzien, dus het loont zich om alvast te kijken naar de vernieuwingen. Wat heeft jouw bedrijf eraan?

Voordat we naar de voordelen van 5G kijken, is het belangrijk om eerst onderscheid te maken tussen twee vormen van 5G. 5G voor draadloze netwerken binnenshuis, ook wel wifi genoemd, bestaat al geruime tijd. Dit artikel gaat over de ontwikkeling van 5G via het mobiele netwerk, dat draadloos internet over veel langere afstanden mogelijk maakt. De Europese Commissie, dat vol inzet op de ontwikkeling, spreekt van “de belangrijkste bouwsteen van onze ‘digitale samenleving’ in de komende eeuw”.    

Hogere snelheden, maar lagere latency

Een belangrijke verbetering van 5G ten opzichte van 4G is de snelheid die behaald kan worden. Waar 4G zo’n 100 megabit per seconde als maximumsnelheid heeft (downloaden met ongeveer 10 MB per seconde), ligt die bij 5G aanmerkelijk hoger. De technische standaard is nog niet afgerond, maar de verwachting is dat snelheden een factor tien hoger zullen liggen, zo’n 10 gigabit per seconde. Zoals bij alle draadloze netwerken worden prestaties medebepaald door de frequentie waarop kan worden uitgezonden en de afstand tussen apparaat en netwerkbron. 

Ook is de verwachting dat de tijd die het netwerk nodig heeft om aan een verzoek te voldoen (bijvoorbeeld een website inladen), aanzienlijk wordt verkort. Deze zogeheten latency is bij 4G al gedaald van 120 naar 45 milliseconden (ms). In theorie zou 5G een latency van rond de 1 ms hebben. Dit is met name van belang voor nieuwe toepassingen zoals sensoren of zelfrijdende auto’s, waarbij snelheid het verschil maakt tussen een voetganger aanrijden of ontwijken.

Zuiniger met energie en nieuwe toepassingen

Die nieuwe toepassingen profiteren ook van een ander voordeel: energie-efficiëntie. Het uitzenden en ontvangen van draadloze signalen trekt een zware wissel op onze apparaten, zoals smartphones. Bovendien neemt het dataverbruik nog steeds harder toe dan de verbeteringen op het gebied van efficiënt energiegebruik kunnen bijbenen. Zeker kleine apparaten (bijvoorbeeld in huis; Internet of Things) die weinig ruimte hebben voor een grote batterij profiteren van een draadloze netwerktechnologie die minder energie verbruikt.

Dat dit niet allemaal slechts toekomstmuziek is, blijkt wel uit de proeven die momenteel worden uitgevoerd. Zo vinden in Noord-Groningen onder de vlag van Economic Board Groningen pilots plaats voor allerlei toepassingen die van 5G kunnen profiteren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan specialisten die vanuit het ziekenhuis meekijken in de ambulance, sensoren tussen aardappelen die allerlei informatie doorgeven of een busje dat via 5G de slimste route uitstippelt.

2020

De doelstelling van de EU is om de eerste commerciële toepassingen in 2020 het levenslicht te laten zien. Dat jaar ligt de focus bijvoorbeeld op het aanbieden van mobiel 5G op twee grote sportevenementen; het Europees kampioenschap voetbal en de Olympische Zomerspelen in Tokyo. Voordat het zover is, worden er in 2018 op zowel Europees- als wereldniveau omvangrijke proeven uitgevoerd. Begin 2019 volgt dan een besluit over de frequentiebanden die wereldwijd voor 5G gebruikt zullen worden.